Around the Blog

mary's

Blog

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.

CONNECT WITH US

DoN'T STEAL

We own all images and text on our site. Seriously don't try to take it. Our lawyers are mean.

Moestuin beginnen

Denk je erover om een moestuin te beginnen? Je kunt eerst klein starten en later steeds wat meer groente gaan verbouwen of je kunt gelijk all-in gaan en starten met een grote moestuin. In deze blog lees je tips over hoe je het beste een moestuin kunt starten.

Stap voor stap een moestuin beginnen

  1. Bepaal de beste ligging voor je moestuin
  2. Kies de omheining
  3. Bepaal de locatie van een eventuele tuinkas en kippenhok
  4. Schets de indeling van de moestuin
  5. Check welke grond je moestuin heeft
  6. Kies de groente die je wil kweken

De beste ligging voor de moestuin

De meeste groentesoorten groeien het allerbest in de zon. Een plekje op het zuiden is ideaal, kijk eens een dagje waar de zon het langste op staat. Als je de keus hebt uit meerdere locaties kies dan een plekje met beschutting aan het noorden en open aan het zuiden.

Omheining van de moestuin

Als je een kleine moestuin wil starten is het fijn om in moestuinbakken te gaan kweken, of een iets verhoogd bed in de border afgebakend met restjes hout. Voor een grote moestuin ben ik zelf van schapenhekjes, die zien er lekker rustiek uit en alles groeit er tof doorheen. Zelf zaai ik aan de buitenranden altijd wat bijenbloemen.

Rondom de tuin kun je wat hoge planten of een haag zetten om zo een microklimaat te creëren die beschermt tegen wind.

Een tuinkas

Als je budget en ruimte hebt voor een broeikas en je weet nu al dat je tuinieren te gek vindt zou ik er zeker eentje aanschaffen. Een koude bak of muurkas past bijna overal. Het meest ideaal is een wat groter exemplaar, want een tuinkas is al snel te klein als je de smaak te pakken krijgt. Ook een kas staat uiteraard graag op een zonnige plek.

Waarom een tuinkas?

  • eindelijk succesvol tomaten kweken!
  • en natuurlijk pepers, aubergine en komkommer.
  • lekker warm en beschut zaaien
  • een langer groeiseizoen : zelfs in de winter kun je nog sla uit eigen kas eten.

Kippen houden

Met een paar kippen voel je je pas echt zelfvoorzienend! Met groente en ei kun je al een heleboel maken, en als je keukenkast vol staat met rijst, pasta, meel en specerijen hoef je een stuk minder vaak naar de Appie Heijn.

Kippen zijn leuke, gezellige diertjes en niet moeilijk om te houden. Als je ze een veilig huisje geeft waar ze ’s nachts beschut op stok kunnen en overdag lekker stofbadjes kunnen nemen en je voorziet ze van vers water en een gevarieerd menu van legmix en keukenrestjes leggen ze als bedankje de lekkerste eitjes voor je.

Wil je meer weten over kippen? Lees dan mijn uitgebreide artikel over het houden van kippen.

De indeling van de moestuin

Zodra je de locatie van je moestuin en de plaats van een eventuele tuinkas of kippenhok hebt bepaald kun je de bedden gaan schetsen.

Moestuinbedden

Deel de moestuin d.m.v. paadjes op in bedden van dezelfde grootte. Probeer de verschillende groepen gewassen bij elkaar te houden en schuif elk jaar een bedje door. Dit heet gewasrotatie en voorkomt bodemplagen.

Regenwater opvangen

Het is makkelijk om water vlakbij je moestuin te hebben zodat je niet teveel heen en weer hoeft te sjouwen. Vang regenwater op met een regenton of laat een grondwaterbron slaan. Je hoeft dan ook geen kraanwater te verspillen.

De grond in de moestuin

Grondsoorten

Zand. Zandgrond is een lichte, goed doorlaatbare grond. De grond is makkelijk te bewerken en van zichzelf wat droog en arm: humus of compost toevoegen verbetert de bodemstructuur.

Klei. Kleigrond vind je langs de grote rivieren en langs de kusten. Het is zwaarder te bewerken en heel voedzaam. Omdat klei veel vocht vasthoudt droogt de bodem niet snel uit, maar hij kan wel hard worden.

Leem. Leem of silt heeft de voordelen van klei en zand: ideaal voor de moestuin!

Zelf compost maken

Gelukkig kun je aan de structuur van de bodem een hoop doen met compost! Compost is het absolute summum voor de moestuin. Met compost kun je je bodem zo verbeteren zodat je succesvol kweekt met een grote oogst. Mislukken je groentes? Waarschijnlijk is een arme bodem de oorzaak.

Waarschijnlijk scheid je je afval al, goed bezig! Maar vanaf nu is het zonde om een groot deel van je gft afval in de kliko te gooien. Nu je een moestuin hebt is er namelijk een veel betere bestemming voor : de compostbak.

Dump niet zomaar al je groenafval in de compostbak, maar varieer zo veel mogelijk. Gooi er ook af en toe ‘bruin’ materiaal in, zoals wat oud hooi of stalstrooisel, karton, boomschors of krantenpapier.

Zet je compostbak in de schaduw, dan droogt hij minder snel uit en heb jij meer plek voor groentes in ’t zonnetje!

Dit was de korte uitleg, als je er meer over wil weten bekijk dan de uitgebreide uitleg over het maken van compost.

Wat mag er in de compostbak?

  • Snijafval van groente en fruit
  • Oude bloemen
  • Koffieprut
  • Snoeiafval uit de tuin (klein gemaakt)
  • Met mate gemaaid gras
  • Kippenmest en oud kippenhok strooisel

Wat kun je beter in de groene kliko gooien?

  • Teveel van het zelfde, gemaaid gras gaat in de
  • Bespoten fruit, zoals niet-biologische citroenschillen en aardappelschillen
  • Gekookt voedsel
  • Restjes vlees
  • Onkruid dat in het zaad zit of via de wortels voortplant, zoals zevenblad
  • Poep van hond en kat

Knip het groenafval een beetje klein : dan zijn de compostwormen en andere beestjes sneller klaar en vind je straks geen grote stukken terug in je zelfgemaakte compost.

Kies de soorten groente die je wil kweken

Welke groente eet je graag? Maak een lijst. Het heeft weinig zin om rode kool te kweken als niemand uit het gezin het lust.

Bij ruimtegebrek kun je het beste gaan kweken waar je flink van kan oogsten : een courgetteplant, boontjes, pluksla… Uien zijn goedkoop in de winkel en lang houdbaar, die kun je dan bijvoorbeeld overslaan.

JOIN OUR TRIBE

Journey With Me...

Ain't no spam coming your way. Seriously.

Like we maybe email you once a week.

Eugene Oregon, Lifestyle Wedding Photographer & Blogger

@maryshomestead

Follow me on the gram'