Around the Blog

mary's

Blog

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.

CONNECT WITH US

DoN'T STEAL

We own all images and text on our site. Seriously don't try to take it. Our lawyers are mean.

Bloedluis in het kippenhok

Bloedluis in het kippenhok is vervelend, maar gelukkig kun je er iets aan doen. Je herkent een besmetting met bloedluis vrij snel : ze springen namelijk ook op mensen. Vooral in de zomer, als je het kippenhok in loopt met blote armen kunnen er ineens een aantal mijten op je arm zitten. Ook kunnen er hennen zijn die een bleke kam krijgen, wees daar alert op.

De bloedluis is eigenlijk geen luis, maar een mijt. De rode vogelmijt. ’s Nachts komt hij uit zijn schuilplaats om op zoek te gaan naar vers bloed van de kippen.

Bloedluis voorkomen

Je kunt een besmetting op je kippen met bloedluis enigszins voorkomen door het kippenhok op de juiste manier in te richten. Begin met het wassen van het kippenhok met groene zeep en het dichten van kieren. Vooral in de legnesten en rondom de zitstokken, daar zijn de hennen een makkelijke prooi. Hang legnesten en zitstokken zwevend op. De kippen vinden het fijn als ze regelmatig een stofbad kunnen nemen, dit helpt ook tegen bloedluizen.

Witkalk

Als alle kieren zijn gedicht wit je het hok van binnen met witkalk. Dit droogt de luizen uit. Er zijn ook speciale omgevingssprays tegen bloedluis, bijvoorbeeld van Finecto.

Zorg ervoor dat het kippenhok droog is door er een dikke laag zaagsel of vlas in te gooien en dat er geen vogels van buitenaf naar binnen kunnen vliegen, deze kunnen ook rode vogelmijten meenemen. Meng de bodembedekking met tabakstelen, en leg ook tabakstelen in de legnesten. Bloedluizen houden niet van de geur.

Bloedluis bestrijden

Natuurlijke vijanden van bloedluizen

Roofmijten zijn een natuurlijke vijand van bloedluizen. Je kunt levende roofmijten online bestellen onder de naam Dutchies.

Bloedluis bestrijdingsmiddelen

Er zijn diverse producten op de markt om bloedluis mee te bestrijden. Let er altijd op dat er geen bestrijdingsmiddelen in het drinkwater terecht komen.

Veel gestelde vragen

Hier nog een faq met de meest gestelde vragen over bloedluizen.

Kun je de eieren eten van kippen met bloedluis?

Ja, de eieren van kippen met bloedluis zijn gewoon eetbaar. Let er wel op dat je geen bestrijdingsmiddel met fipronil gebruikt. (Weet je nog, de fipronilcrisis van 2017?)

Kun je een besmetting met bloedluis voorkomen?

Als je de kieren van het kippenhok dicht en de muren met witkalk behandeld ben je al goed op weg. Zorg er verder nog voor dat de zitstokken en legnesten zweven en mix wat tabakstelen met het strooisel en in de legnesten. Helemaal voorkomen lukt meestal niet, want wilde vogels kunnen ook bloedluizen met zich meenemen.

JOIN OUR TRIBE

Journey With Me...

Ain't no spam coming your way. Seriously.

Like we maybe email you once a week.

Eugene Oregon, Lifestyle Wedding Photographer & Blogger

@maryshomestead

Follow me on the gram'