Around the Blog

Oh! Hello, THere!
WELCOME TO,

The Blog

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.

CONNECT WITH US

DoN'T STEAL

We own all images and text on our site. Seriously don't try to take it. Our lawyers are mean.

Kippen houden

Wat kost kippen houden?

In deze lijst kun je zien wat je kwijt bent aan kippen. Kippen houden kost ongeveer 20 euro per maand. Het hangt natuurlijk af hoeveel kippen je hebt en hoe groot ze zijn, of je ze biologische legkorrel voert en wat voor bodembedekking je in je nachthok hebt.

 • Kippenhok : Eenmalige aanschaf van € 150,- tot > € 1000,-
 • Kip:  € 15,- a € 20,- per stuk
 • Voerbak:  € 10,-
 • Voerton € 15,- a € 20,-
 • Wateremmer: een gegalvaniseerde drinkemmer is super en kost ongeveer € 20,-
 • Kippenvoer : ongeveer € 15,- per maand
 • Strooisel : een baal kost ongeveer €6,-

Het kan natuurlijk dat je bloedluis in je kippenhok krijgt, of met een kip naar de dierenarts moet. Die kosten zijn in dit rijtje niet meegerekend.

Wat heb je nodig als je kippen wil houden?

Om kippen thuis te houden heb je een veilig kippenhok nodig met legnesten, zitstokken en bodembedekking & water- en voerbakjes.

Het kippenhok

Je kunt een kippenhok zelf proberen te maken en er zijn ook veel kant en klare kippenhokken te koop. In kant en klare kippenhokken zitten meestal al zitstokken en legnesten. Het is belangrijk dat het kippenhok veilig en tochtvrij is en een droge bodem heeft. Zorg dat het nachthok goed afgesloten is, een marter kan al gauw onder een te hoog opgehangen deurtje door en ze pakken helaas nooit 1 kip is onze ervaring…

Legnesten

Een legnest voor kippen moet ongeveer 40×40 cm zijn. 1 legnest per 3 hennen is voldoende. Het fijnste is een legnest met een dakje, zodat de kippen ’s nachts niet op de rand gaan zitten en zo het legnest bevuilen. Een legnest zonder kieren (of met de kieren dichtgekit) heeft de voorkeur, zodat je het de bloedluis moeilijk maakt. Als bodembedekking van de legnesten kies je het beste voor tabakstelen en daarop hooi of stro, of zaagsel.

Bodembedekking

Voor het kippenhok is zaagsel ideaal als bodembedekking, het hok blijft dan lekker droog. Stro of vlas kan ook.

Zitstokken

Op een vierkante zitstok met afgevlakte randjes hebben kippen het beste grip. Hou voor zitstokken ongeveer 25 cm per kip aan. Zitstokken kun je het beste ‘zwevend’ boven de grond aanbrengen, met het oog op bloedluis.

Kippenren

Voor de kippenren geldt: hoe groter, hoe beter.  Kippen houden van rondscharrelen en stofbadjes nemen. Zorg voor wat takken om onder te schuilen / op te zitten. Heb je een hele grote ren? Dan zou je er een struikje in kunnen zetten. Hou met de aanschaf van het kippenhok rekening met het formaat van de hennen, een kippenhok is al gauw te klein! Spit de ren af en toe om om de bodem luchtig te houden. De kippen genieten dan van de beestjes die omhoog komen.

Bekijk losse kippenrennen

Ongedierte

Op kippen komen altijd muizen en ratten af. Je kunt dit enigszins voorkomen door het kippenvoer in een afgesloten voerton te bewaren, maar zelfs dan zullen de kippen voer morsen waar muizen en ratten graag op af komen. Er is niet veel aan te doen, je kunt ze laten bestrijden door een rattenvanger. Tegen muizen helpt een goede kat of probeer een uil te naar je tuin te lokken. Als je buitenaf woont heb je snel last van roofvogels en vossen. Zorg voor een kippenhok met ren er aan vast en sluit ze snachts zeker weten op in het nachthok. Je kunt daarvoor ook een automatische kippenhok deur gebruiken zoals de chicken guard. Graaf tegen vossen en marters gaas in de grond, een stroomdraad op 10 cm hoogte werkt ook erg goed.

vos in het kippenhok
Een vos bij de kippen hou je weg door het hok goed af te sluiten.

Hoe verzorg je kippen?

Kippen zijn geen veeleisende diertjes, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Geef je kippen een droog, veilig hok met voldoende vers water, wat groenvoer en kippenkorrel en de mogelijkheid tot scharrelen en het nemen van een stofbadje en je bent al aardig op weg.

Kippenvoer en groenvoer

In legkorrel of legmix zit al een groot deel van de voerbehoefte. Vul het voer aan met pikmix / kippengrit voor sterke eieren en groenvoer / plantaardige keukenresten zoals snijafval van groentes. Gekookte etensresten trekken ratten aan. Je kunt kippen best wat afgekoelde, gekookte aardappels geven maar geef ze niet zoveel dat er aardappels blijven liggen. Als je ze gevarieerd voert en ook af en toe buiten de ren in de tuin laat scharrelen zul je zien dat het eigeel een prachtig rijk gele kleur krijgt en de smaak van het ei nog lekkerder wordt.

Geef de kippen iedere dag vers water

Vers, schoon drinkwater is erg belangrijk voor kippen. Zo kunnen ze goed blijven leggen en voorkom je coccidiose. Zet de drinkbak wat hoger, bijvoorbeeld op een paar tegels, dan blijft hij schoner. Een fijne drinkbak is een gegalvaniseerde drinkemmer.

Laat kippen scharrelen en een stofbad nemen

Zet regelmatig de kippenren open zodat de kippen in de tuin kunnen scharrelen. Je doet ze hier geen groter plezier mee en het is ontzettend leuk om te zien hoe ze hun stofbad nemen, scharrelen tussen de struiken en heerlijk zonnebaden. Hou wel een oogje in het zeil voor roofdieren, vooral roofvogels kunnen overdag in landelijke gebieden kippen aanvallen.

stofbad kip
Kippen nemen graag een stofbad.

Kip in de rui

Kippen gaan meestal in het najaar in de rui. Tijdens de rui verwisselen ze hun versleten veren. Als kippen in de rui zijn zien ze er een beetje zielig uit, ze kunnen kale plekken hebben en hun weerstand is verminderd. Verwen een kip in de rui met graan, kippensnoep en voeg eventueel vitaminedruppels toe aan het drinkwater. De rui kan tot 8 weken lang duren en de hen stopt tijdelijk met het leggen van eitjes.

De haan

Een toompje kippen met haan ziet er niet alleen leuk uit, de haan is ook ook van nut. Hij beschermt zijn hennen tegen gevaar : denk aan ratten, katten en andere indringers.

Kippen houden zonder haan

Je kunt prima kippen houden zonder haan, ze leggen dan nog steeds eieren. Als je een haan hebt zijn de meeste eieren bevrucht, dat gaat natuurlijk niet zonder haan. De hen kan wel broeds worden zonder haan.

Kippen houden in een woonwijk

Kun je kippen houden in een woonwijk? Uiteraard! Je moet je wel afvragen of het verstandig is om een toompje met haan te kopen, een paar hennetjes zonder haan is een beter idee. Vooral grote hanen kraaien best hard en het zou sneu zijn als de haan na een paar weken alweer moet verhuizen.

Kies voor het houden van kippen in een woonwijk een kippenhok met ren er aan vast.

Kippenziektes en aandoeningen

Bloedluis

Rode bloedluis in het kippenhok merk je meteen, zodra je het hok binnenkomt kruipen er ineens allemaal kleine kriebelbeestjes over je arm. Ze zijn vooral ’s nachts actief, als de kippen op stok zitten. Dan zuigen ze het bloed van de kippen. Overdag verstoppen ze zich in naden en kieren, de beste oplossing is dus een vrijwel naadloos kippenhok, of een kippenhok met de kieren afgekit. Wij hebben goede resultaten gezien met het schoonwassen van het hok met groene zeep en het mengen van tabakstelen met het strooisel. Daarna hebben we Dutchies uitgezet, dit zijn roofmijten die zich voeden met bloedluizen. Als je meer wil weten over bloedluizen in het kippenhok bekijk dan onze uitgebreide pagina over bloedluis.

Kalkpoten

Kalkpoten worden veroorzaakt door kalkpootmijten, die zich nestelen tussen de schubben op de poten. Er ontstaan dikke, grijze poten, dit is de ontlasting van de mijten. Wij behandelen kalkpoten met scaly leg remover, je kunt ook de poten wassen met Dettol en daarna insmeren met vaseline. Vervolgens dek je de poten een paar dagen af met reepjes stof om de mijten te verstikken.

Windei

Een windei is een ei met een zachte buitenkant. De oorzaak is een tekort aan kalk. Geef kippen altijd pikmix / grit en laat ze lekker door de tuin scharrelen.

Coccidiose

Coccidiose wordt veroorzaakt door een darmparasiet. Vooral kuikens en jonge kippen zijn vatbaar voor deze ziekte, omdat ze nog geen weerstand hebben opgebouwd. Een lekkende drinkbak of natte drinkomgeving kan een besmettingshaard zijn voor coccidiose. Verschijnselen zijn opgezette veren, suf gedrag, een bleke kam en bloederige ontlasting. Zorg voor een schoon en droog hok en hou drink- en voerplaatsen schoon. Een dierenarts kan coccidiose vaststellen via een mestonderzoek en behandelen.

Kippenrassen

Er zijn teveel kippenrassen om ze allemaal te benoemen, hierbij een paar van onze favorieten. In ons eigen kippenhok lopen Araucana’s, zijdehoenders, een leghorn en een bruine leghen. Onze haan is ook een zijdehoender.

 1. Zijdehoender : een lief, rustig en aaibare kip. Topper voor kinderen! Ze leggen lichte eitjes, de maat is afhankelijk van de grootte van de hen. Zijdehoenders worden snel broeds en wonen het liefst overdekt, door hun ‘harige’ veren zijn ze iets minder goed beschermd tegen regen. Tegen kou kunnen ze wel heel goed.
 2. Araucana : een grote kip met een speciale eigenschap: ze legt blauwe eieren!
 3. Leghorn : een uitstekende eierlegger. Ze legt grote, witte eieren. Leghorns zijn wel iets brutaler, wees voorzichtig als je ze wil combineren met bijvoorbeeld krielkippen.
 4. Wyandotte : een makkelijk te houden kippenras met een rustig karakter. Ze legt bruine eieren.
 5. Hollandse Sabelpootkriel : een grappig krielkipje met veren aan de poten. Vroeger werden deze kipjes vooral op landgoeden gehouden. Ze leggen kleine witte kriel eitjes.
 6. Welsumer : Welsumers leggen gestippelde eieren, ongeveer 180 per jaar. Ze worden niet zo gauw broeds dus zijn fijn als legkip te houden.
 7. Brahma : een rustige, vriendelijke kip die grote eieren legt.
ei kleuren
Verschillende kippenrassen leggen verschillende kleuren eieren.

Als je graag een Nederlands ras zoals de Sabelpoot of de Welsumer wil, kijk dan even tussen de zeldzame kippenrassen op de pagina van de SZH.

Kippen en kinderen

Voor kinderen zijn kippen ontzettend leuke huisdieren. Er zijn kippenrassen die zo fluffy zijn dat ze niet onderdoen voor een konijn, die eenvoudig tam zijn te krijgen en uit je hand eten. Kleine rassen zijn al gauw goed, bijvoorbeeld de Zijdehoender / zijdehoender kriel: een zachtaardig kippenras met een hoge aaibaarheidsfactor. Ook de hanen zijn erg lief en vallen doorgaans niet aan. (Grote hanen zoals die van de Marans zijn soms wat minder lief, deze zijn voor kleine kinderen niet altijd even leuk). Wyandottes en Brahma’s zijn ook leuke, rustige kippen voor kinderen. Eigenlijk zijn ze allemaal wel tam te krijgen, vooral als je ze vanaf kuiken of jonge hen af en toe uit de hand voert.

Over het ei – vraag en antwoord

Hoe lang is een ei houdbaar?

Je kunt een ei minimaal een maand bewaren. In de winkel is 28 dagen de ‘norm’. Als je eieren op de juiste manier bewaart zijn ze echter veel langer houdbaar. Twijfel je over de houdbaarheid? Doe dan de drijfproef, je leest zo hoe die werkt.

Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Je bewaart eieren het beste in een kartonnen eierdoos of een metalen eiermandje. Ze zijn ook buiten de koelkast goed houdbaar.

Hoe kan ik zien of een ei nog goed is?

Als je het ei in een bakje water legt en het zinkt naar de bodem dan is het ei nog goed. Hoe verser het ei, hoe platter deze op de bodem ligt. Hoe ouder het ei is hoe meer lucht er in komt en dan gaat het ei steeds meer rechtop staan. Pas als het ei gaat drijven is het bedorven, dan is het moment aangebroken om hem op de composthoop te gooien.

Kun je een bevrucht ei eten?

Heb je een ei in de pan gegooid en ontdek je een wit stukje in de dooier? Dat betekent dat het ei is bevrucht. Je kunt hem nog steeds prima eten. (Natuurlijk niet als de hen er al een week lekker op heeft zitten broeden, dan zie je ook al veel meer in het ei).

Eieren uit de winkel

Leggen de hennen tijdelijk niet voldoende? Dan zul je toch weer naar de winkel moeten. Het beste koop je vrije uitloop eieren, of biologische eieren. Je kunt aan het nummer op het ei zien of de kip op een plek met voldoende ruimte heeft kunnen scharrelen. Begint het nummer met een 0 ? Dan is het ei biologisch. 1 = vrije uitloop. Op de markt kom je nog wel eens eieren tegen die beginnen met het cijfer 3. Koop die aub. niet, dit zijn kooi eieren en die moet je als kippenliefhebber echt niet willen eten! Bron: Wikipedia Hopen dat ze snel weer gaan leggen! Soms leggen kippen tijdens de rui even wat minder. Vaak beginnen ze vanzelf weer.

Kippen houden, een leuke hobby!

En één waar je wat aan hebt, want als het goed is belonen je kippen je bijna dagelijks met lekkere verse eitjes. Op deze site kun je vast even wat inspiratie op doen. Wat past in je tuin, welk ras kies je en welk kippenhok is groot genoeg voor het aantal kippen die je in gedachte hebt? Het handigst is een kippenhok met ren er aan vast. Die ren kun je als je thuis bent open zetten zodat de kippen lekker door de tuin kunnen scharrelen. Ben je niet thuis of heb je net je slakroppen geplant? Dan kunnen ze in een kippenhok met ren er aan vast toch lekker scharrelen. Heb je nog vragen over het houden van kippen of heb je zelf nog een handige tip voor iemand die net hobbymatig is begonnen met kippen houden? Laat dan even een berichtje achter!

JOIN OUR TRIBE

Journey With Me...

Ain't no spam coming your way. Seriously.

Like we maybe email you once a week.

Eugene Oregon, Lifestyle Wedding Photographer & Blogger

@maryshomestead

Follow me on the gram'